Genel Bilgi içeriğine geri dön

Hakkımızda

Araştırma laboratuarımızda alıcı ve verici tasarımları, sensör devreleri, radar, faz kaydırmalı ve genişbantlı anten tasarımları üzerine birçok çalışma gerçekleştirilmiştir. Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen bazı radar projelerine araştırma laboratuarımız önemli katkılarda bulunmuştur. Yine Türkiye’de ilk defa Ku bant (10.8-12.75 GHz) faz kaydırmalı anten dizisi uydu haberleşme ve televizyon mobil sistemleri için gerçekleştirilmiştir. Tasarlanan sistem tüm Ku band (downlink) bandını kapsadığı için dünyadaki ilk örneğini oluşturmuştur. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı destekli başka bir projede ise yine Türkiye’de ilk defa 2G ve 3G baz istasyonu anten tasarımları yapılmış ve prototipleri saha ortamında test edilmiştir. Geliştirdiğimiz bu yapıları 4G ve picocell/femtocell istasyonlarına uyarlanmaktadır. Radar görüntüleme ve yazılım tabanlı telsiz sistemleri için genişbantlı ve multi-mod alıcılar üzerine de çalışmalarımız devam etmektedir. Tasarımlarımızın çoğunu ayrık ve hibrid elemanlarla gerçekleştiriyor olsak da RF tümleşik devre tasarımları için Mikroelektronik Tasarım ve Karakterizasyon Laboratuarına destek verilmektedir. Elektromagnetik dalganın canlı hücrelerle ve fluoroskopik maddelerle etkileşimi üzerine başka araştırma laboratuarlarıyla ortak çalışmalar yürütülmektedir. Yeditepe Üniversitesi Nanoteknoloji Merkezi, Fatih Üniversitesi Biyo ve Nanoteknoloji Araştırma Merkezi, Tübitak Bilgem, Tübitak İltaren, Tübitak Malzeme Enstitüsü, İTÜ Elektromagnetik Teknolojiler Laboratuarı, Yeditepe Biomedikal Mühendisliği, İTÜ Biyomedikal Mühendisliği, Delphi Delco Electronics (ABD), Epsilon Technologies (ABD), Utah State University (ABD) ve University of Michigan (ABD) ile ortak çalışmalarımız bulunmaktadır.

Çeşitli özelliklerde modüler ve akıllı amfiler (LNA, PA v.b.), filtreler, filtre bankaları laboratuvar çalışmaları kapsamında, firmaların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlanmakta ve üretilmektedir.

Bunun yanında, yine, Mikroelektronik Tasarım ve Karakterizasyon Laboratuvarı ile çeşitli RFIC (Radio Frequency Integrated Circuit) devreleri konularında ortak çalışmalar da yapılmaktadır.

Terahertz konularında çalışmalar yapmak üzere laboratuvar altyapısı zenginleştirilmektedir.

Yeditepe Üniversitesi, RF laboratuvarı imkanlarını kullanarak test ve karakterizasyon yapmak isterseniz, lütfen aşağıdaki linkteki formu doldurunuz.